Moja pierwsza krewetka, pierwszy lot i cakiem pierwszy byczy ogon! Ole!
W ramach projektu Erasmus+ "Dziedzictwo regionalne Europy zachowajmy nasze tradycje" kolejnym odwiedzanym przez uczniw naszej szkoy krajem bya Hiszpania. Przypomnijmy, e w tym projekcie uczniowie poznaj tradycyjne potrawy regionalne, rzemiosa, zapomniane zawody i zwyczaje ludowe, poprzez odwiedzanie skansenw, muzew etnograficznych i zabytkw.
Przeczytajcie relacj 4 uczestniczek, ktre w ramach wymiany uczniw dotary do hiszpaskiego miasteczka Fernan Nunez w Andaluzji. Spisane przez nie wraenia z pewnoci najpeniej przeka ide projektu.
Renata Pomykalska
Hiszpania nie taka gorca...
Dnia 4 marca 2018 r. z Krakowa-Balice wylecielimy do Monachium, nastpnie kolejnym samolotem do Malagi w Hiszpanii. Docelowym miejscem naszego pobytu byo miasteczko Fernan Nunez. Obawiaam si przelotu samolotem, lecz ku mojemu zaskoczeniu byo to mie dowiadczenie, a widoki zapieray dech w piersiach. Nie sposb nie wspomnie o Maladze, gdzie spdzilimy 4 godz. czekajc na kolegw z Rumunii. Dla mnie Malaga jest jednym z najadniejszych miast jakie widziaam. Do Fernan Nunez dotarlimy pnym wieczorem i po kolacji udalimy si do hotelu, a dwie nasze koleanki do hiszpaskich rodzin. Nastpnego dnia pojechalimy do szkoy, gdzie uczniowie i nauczyciele przywitali nas bardzo gorco. Przedstawili nam swj kraj poprzez: piew, taniec, tradycyjne potrawy My w ramach rewanu rwnie taczylimy nasze tace narodowe. Plan jaki mielimy wykona w czasie naszego 6 dniowego pobytu by bardzo napity.
Zwiedzilimy wiele piknych miejsc i sprbowalimy smacznej hiszpaskiej kuchni, konkretnie andaluzyjskiej, bogatej w owoce morza, ryby, sery, kiebas chorizo ale i przepyszne desery, np flan:) Najbardziej podoba mi si wyjazd do Granady i zwiedzanie paacu "La Alhalmbra" z XIII w. Zrobiam duo piknych zdj z punktu widokowego. W fabryce oliwy zadziwiajce byo to jak mona wykorzysta oliwki w rnych dziedzinach przemysu. Wspominam rwnie mile wyjazd do Kordoby. Zwiedzilimy katedr rzymsko-katolick, meczet La Mezquita, muzeum archeologiczne i etnograficzne. Zaciekawia mnie midzy innymi wystawa monet.
Codziennie podczas pobytu jedlimy posiki w restauracjach prbujc regionalnych potraw i smakoykw. Bardzo smakowa mi sok ze wieo wycinitych pomaraczy. Do gustu przypady mi mae i krewetki, natomiast rednio smakoway omiornice i kalmary.
Zachwyci mnie krajobraz Hiszpanii, a w szczeglnoci palmy przydrone i drzewa cytrusowe. Pikne widoki onieonych szczytw gr Sierra Nevada i panoram miasta mona byo zobaczy w Granadzie.
Fernan Nunez jest maym miasteczkiem, gdzie ma si wraenie, e wszyscy si znaj i yczliwie si do siebie odnosz. Koleanki i koledzy ktrych poznalimy (rwnie z Rumunii i Czech)byli dla nas mili, sympatyczni i weseli. Ciesz si e z niektrymi spotkam si ponownie.
Bardzo mio wspominam pobyt w Hiszpanii. Ciesz si e mogam uczestniczy projekcie i miaam szans zobaczy ten kraj. Czas mija bardzo szybko, wrcz za szybko, chciaoby si poby tam duej. Jedynym minusem pobytu, szczeglnie w Madrycie, bya kiepska pogoda.
Chciaabym w przyszoci znw tam wrci.
Justyna Zarba
Integracja bez granic.
4 marca spotkaymy si pod szko. Polski zesp by gotowy do drogi. Razem z koleankami i dwjk opiekunw pani Renat i pani Boen wyruszylimy na lotnisko. Po kilku godzinach lotu samolotem wyldowaymy w piknej i sonecznej Maladze. Nie traciymy ani chwili i w wietnych nastrojach wyruszyymy zwiedzi miasto. Sprbowaymy lokalnego jedzenia, byymy nad morzem i wieczorem wrciymy na lotnisko w Maladze. Razem z uczniami z Rumunii wyruszylimy do Fernan Nunez, gdzie czekali na nas przyjaciele z Hiszpanii. Mimo pnej pory wszyscy przywitali nas z umiechem na ustach i ca grup poszlimy na kolacje. Pierwsza noc w rodzinach goszczcych, stres i myli, e sobie nie poradzimy To wszystko mino bardzo szybko. Kolejnego dnia razem z naszym nowym rodzestwem wyruszylimy do hiszpaskiej szkoy. Uczniowie pokazali nam tradycyjny hiszpaski taniec i muzyk. Kolejne dni upyny nam bardzo szybko. Codziennie budzilimy si wczenie, eby mc zwiedza okoliczne atrakcje turystyczne takie jak katedra w Kordobie, czy paac La Alhambra w Granadzie. Pogoda dopisywaa nam kadego dnia. Zwiedzanie tak piknej okolicy nie byo mczce tak jak zwykle si wydaje. Krajobrazy, pogoda, roliny, domy i przyjaciele to wszystko sprawia, e nie chcemy wraca do hotelu czy domu. Hiszpaskie jedzenie byo bardzo smaczne. Specjay kuchni takie jak paella oraz owoce morza byy dla nas czym zupenie nowym lecz okazay si bardzo smacznymi potrawami.
Najlepszym z caego wyjazdu okazaa si integracja. Uczniowie z Czech, Rumunii i Hiszpanii byli bardzo otwarci i umiechnici. Zapalimy ze sob bardzo dobry kontakt i ciko byo nam si rozsta. Z dnia na dzie rozmawiao nam si coraz lepiej i zaprzyjanialimy si. Czwartkowy wieczr upyn bardzo szybko. Bylimy na kolacji zorganizowanej przez hiszpask szko. Uczniowie, nauczyciele i rodziny goszczce razem witoway ten ostatni wieczr spdzony wsplnie. Wszyscy robili sobie mnstwo pamitkowych zdj, tacom i rozmowom nie byo koca. Po kilku godzinach poegnalimy si ze sob i kady wrci do nowych domw aby spdzi tam ostatni noc z rodzinami i przyjacimi.
W pitek wyjechalimy z Fernan Nunez pocigiem, ktry zabra nas do Madrytu. Tam zwiedzaymy miasto. Nastpnego dnia o czwartej nad ranem pojechaymy na lotnisko aby samolotem wrci do Polski. Wycieczka do Hiszpanii bya najlepsz wycieczk na jakiej byymy, bdziemy wspomina j jak najlepiej. Poznaymy tam wietnych ludzi, mam nadziej, e jeszcze kiedy si spotkamy!
Kinga Pabiaczyk, 3A
Hiszpaski sen
Hiszpania to pikne miejsce, w ktrym kady znajdzie co dla siebie. Chwile spdzone w tym miejscu wydaway si by jak ze snu, z ktrego na pewno nikt nie chciaby si obudzi. Zwiedziam wiele miejsc i kade z nich urzeko mnie czym na swj sposb.
Malaga to idealne miejsce dla osb, ktrym potrzebny jest odpoczynek, chwila wytchnienia. Ogromne morze, szum jego fal oraz piasek play to niezapomniany widok, ktrego na pewno nie zapomn. W Hiszpanii, gdzie nie sign okiem, wida peno umiechnitych yczliwych ludzi. Idc ulic sycha piew papug i czu pikny intensywny zapach pomaraczy i cytryn, ale najbardziej podobay mi si palmy, ktrych jest wszdzie peno
Zwiedziam rwnie wiele historycznych miejsc, ktre pozwalay cho na chwil przenie si do innych czasw. Byam w Granadzie gdzie zwiedziam paac "La Alhambra" oraz w Kordobie gdzie miaam okazj zwiedzi Katedr, Synagog oraz Zoco. W Kordobie zwiedziam rwnie Muzeum Etnograficzne i Archeologiczne, kade z tych miejsc byo wyjtkowe i pikne.
Miejscem mojego tymczasowego zamieszkania byo Fernan Nunez, tam z kolei zwiedziam Paac Koci Santa Marina. Miaam okazj dowiedzie si jak przebiega produkcja oliwek oraz oliwy, zaskoczeniem byo dla mnie to e tam nic nie ma prawa si zmarnowa, nasiona oliwek wykorzystywane s do opau, co jest mega ekologiczne! Kolejnym miejscem w ktrym byam byo Centrum Etnograficzne "La Estaca", to miejsce, w ktrym znajduje si wiele historycznych przedmiotw uytku codziennego. Bdc w szkole dowiedziaam si wiele o systemie edukacji, regionie, tacach, potrawach hiszpaskich. Kadego dnia prbowaam innej potrawy Hiszpaskiej ale najbardziej smakowaa mi paella ry z owocami morza. Prbowaam take may, krewetek, omiornicy, kalmarw, omuek. Wszystko byo bardzo smaczne. W szkole byy organizowane rne zajcia integracyjne m.in. robilimy mydo, torebki zapachowe z lawendowy oraz regionalne sodkie przekski. Bdc w Hiszpanii mieszkaam u rodziny goszczcej, ktra zapewniaa mi podstawowe potrzeby oraz dach nad gow. Mieszkaam w typowo hiszpaskim domu, ktry posiada patio. Moja tymczasowa rodzina bya bardzo gocinna, nie mogam wymarzy sobie lepszego kwaterunku. Ostatniego dnia odwiedziam stolic Hiszpanii Madryt. Piknie miasto!.
Bardzo ciesz si e mogam by w Hiszpanii i pozna to miejsce bliej, ale jeszcze bardziej ciesz si z tego e poznaam tam wiele wspaniaych ludzi z rnych krajw, ktrych mam nadziej jeszcze kiedy spotkam.
Klaudia Arcyz
Moja pierwsza krewetka, pierwszy lot i cakiem pierwszy byczy ogon! Ole!
Hiszpania jest jednym z idealnych miejsc do zwiedzania. Zaskakuje ona swoj kultur, a zwaszcza jedzeniem!!
A propos jedzenia hiszpaskiego, jest tak rne ni nasze! Zacznijmy od tego, e sam posiek je si nawet 3 godziny! Sama si o tym przekonaam. No i te dania! Prbowaam tam po raz pierwszy m.in. ogon z byka, krewetki, omiornice, kaamarnice, nerki ze wini, paella, chipsy z kaamarnicy. Tak jadam OGON Z BYKA. Zdziwio mnie, e moe by to a takie pyszne !!!
Paella jest rwnie zaskakujca mona j podawa z rnymi dodatkami sprawiajc, e smakuje zupenie inaczej. Ja sprbowaam j z owocami morza oraz z warzywami. Oba sprawiy, e znalazam si na rnych kracach kulinarnej wyobrani.
Pierwszy raz leciaam samolotem co wywoao jedno z wikszych przey w moim yciu. Czy mi si podobao? Bardzooo !!!
Zwiedzilimy tyyyyyle miejsc w Hiszpanii, a mianowicie: Malag, Franez Nunez, Cordobe, Granad i oczywicie Madryt.
Ludzie, ktrych poznalimy byli bardzo sympatyczni i przyjani. Byli to nasi partnerzy z projektu z Hiszpanii, Rumunii i Czech. Wzajemnie uczylimy si jzyka oraz kultury danego kraju. Do szybko przeamalimy blokad jzykow powodujc powstawanie nowych znajomoci, a nawet i przyjanie.
Hiszpania na zawsze bdzie w moim sercu, wraz z ni ludzie, ktrych tam poznaam. Jeeli obawiasz si tego typu projektw nie masz czego! Jedyne czego bdziesz aowa to tego, e przygoda skoczya si zbyt szybko.
Gabriela Rodyska
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Powrt

Opis projektu
„Ja też potrafię być przedsiębiorczy”