Warsztaty żywieniowe dla uczniów klas 0 – 3


Rozpowszechnianie i promowanie zdrowego stylu życia wśród dzieci i młodzieży należy do jednego z najważniejszych zadań profilaktycznych naszej szkoły. Podejmujemy różnorodne działania mające na celu zapoznania uczniów z zasadami zdrowej diety, walki z nadwagą i otyłością. Realizujemy wiele programów profilaktycznych. W tych działaniach wspiera nas m.in. firma "ATA" współpracująca z Agencją Rynku Rolnego w ramach unijnego projektu "Owoce i warzywa w szkole". 7 listopada 2016r. firma "ATA" zorganizowała dla uczniów klas 0 – 3 warsztaty żywieniowe, prowadzone przez profesjonalnego dietetyka żywności. Podczas zajęć praktycznych dzieci dowiedziały się jak poszczególne składniki znajdujące się w pokarmach wpływają na funkcjonowanie ich organizmu, jak często powinno się jeść posiłki, z czego powinny się składać oraz dlaczego picie wody, w przeciwieństwie do napojów kolorowych i smakowych, jest tak ważne. Uczniowie wykazali się dużą znajomością wiedzy na temat znaczenia zdrowego odżywiania, co świadczy o celowości naszych działań.


Powrót