Szkoła Podstawowa
- Aktualności
- Nasz Patron
- Szkoła
- Historia
- Samorząd
- Uczniowie
- Klasy
- Rekrutacja
- Oferta edukacyjna
- Nauczyciele
- Dokumenty
- Pedagog szkolny
- Przedmioty
- Rada Rodziców
- Społeczny Komitet
- Plan lekcji
- Dni otwarte
- Kalendarz szkolny
- Dzwonki
- UKS
- Programy i Projekty
- Szkoła Promująca Zdrowie
- Projekt Comenius
- Szkoła Współpracy
- Archiwum
Chleb i zdrowy styl życia
Nasza szkoła ubiega się o przynależność do Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Od wielu lat realizujemy programy kształtujące prawidłowe nawyki żywieniowe. W tym roku po raz pierwszy braliśmy udział w kampanii pt. "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014r." organizowanej przez Fundację Dobre Życie w dniach od 16 do 23 października.
Jej celem było zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości uczniów i ich rodziców na temat zdrowych właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami, a także promowanie zdrowego stylu życia. Kampania była pretekstem i okazją do zainteresowania uczniów, tym co kładą na talerzu, jak się odżywiają, i jak dieta wpływa na ich zdrowie.
W czasie trwania tego projektu przygotowaliśmy wiele działań mających na celu zapoznaniu uczniów z tą tematyką:
- Przygotowanie gazetki na korytarzu szkolnym informującej o akcji,
- Gazetki tematyczne w klasach I - III,
- Poznanie kolejnych etapów powstawania chleba - na podstawie historyjki
obrazkowej "Od ziarenka do bochenka" - klasa Ia, Ib,II,
- Czytanie wierszy i opowiadań na temat chleba - klasa Ib, IIIa, IIIb,
- Oglądanie prezentacji multimedialnych w Muzeum Chleba w Radzionkowie I -III.
- Oglądanie filmów edukacyjnych: "Jak powstaje chleb", "Droga chleba z pola na stół" - klasa Ia, Ia,
- Zabawy muzyczne przy piosence "Mało nas do pieczenia chleba" oraz nauka piosenki "Zasiali górale owies" - klasa Ia, Ib,
- Gromadzenie przysłów - klasa IIIa i IIIb,
- Pogadanki z uczniami na temat chleba i jego wartości odżywczych - klasy I - IV,
- Poznanie składników potrzebnych do wypieku chleba - Klasy I - IV,
- Gromadzenie przepisów na chleb przez uczniów, rodziców i nauczycieli, przygotowanie książeczki o dawnych wypiekach chleba klasa IIIa, IVa,
- Samodzielne przygotowanie zdrowych kanapek z wykorzystaniem chleba na zakwasie oraz warzyw - klasy I - IV,
- Degustacja różnego rodzaju chleba zorganizowana przez Samorząd Uczniowski dla uczniów, nauczycieli, dyrekcji i pracowników szkoły - klasy I - VI,
- Wy konanie plakatów reklamujących zdrowy chleb - klasa IIIa,
- Poznanie roli poszczególnych produktów Piramidy Zdrowia - klasa II.
Cała akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Wszystkie działania miały na celu dostarczenie jak najwięcej informacji o zdrowym sposobie odżywiania oraz przypomnienie dawnych tradycji związanych z wypiekiem chleba. Mamy nadzieję, że po tym tygodniu wzrósł wśród uczniów szacunek do chleba, a większość kanapek będzie robiona ze zdrowego, razowego chleba na zakwasie.
Mamy nadzieję, że kampania na rzecz chleba na trwale zagości w kalendarzu imprez naszej szkoły.
Powrót