Szkoła Podstawowa
- Aktualności
- Nasz Patron
- Szkoła
- Historia
- Samorząd
- Uczniowie
- Klasy
- Rekrutacja
- Oferta edukacyjna
- Nauczyciele
- Dokumenty
- Pedagog szkolny
- Przedmioty
- Rada Rodziców
- Społeczny Komitet
- Plan lekcji
- Dni otwarte
- Kalendarz szkolny
- Dzwonki
- UKS
- Programy i Projekty
- Szkoła Promująca Zdrowie
- Projekt Comenius
- Szkoła Współpracy
- Archiwum
Dzień Comeniusa w Szkole Podstawowej w Wawrzeńczycach
7 maja 2012 r. w Szkole Podstawowej w Wawrzeńczycach odbył się dzień projektu "Travel to healthy diet along Europe" (Podróż ku zdrowej żywności wokół Europy). Wszyscy nauczyciele oraz uczniowie zostali zaangażowani w organizacje tego wydarzenia. Rodzice również wspomogli nas w przygotowaniach. Każda z klas przygotowała prezentacje multimedialne na temat krajów biorących udział w programie. Nauczyciele wraz z dziećmi przygotowali piosenki w języku francuskim, hiszpańskim, włoskim, angielskim oraz polskim, natomiast rodzice naszych uczniów przygotowali tradycyjne potrawy pochodzące z państw partnerskich. Uczniowie klas I-II przygotowali informacje na temat Polski, klasy III zebrały wiadomości na temat Hiszpanii, klasa IV opracowała zwyczaje i kulturę Francji, klasa V miała za zadanie zebranie informacji na temat Włoch a klasa VI wyszukała wiadomości na temat Wielkiej Brytanii.
Dzień rozpoczął się od oglądania wcześniej przygotowanych prezentacji o krajach partnerskich, jak również o 3 regionach Polski. Kolejną częścią uroczystości był występ artystyczny na sali gimnastycznej. Na szczególne wyróżnienie zasługuje klasa IV, która oprócz piosenki przygotowała krótki pokaz mody francuskiej oraz uczennice klasy VI które zagrały na gitarach. Po zakończeniu części artystycznej uczniowie udali się na degustacje potraw przygotowanych przez rodziców. Największym zainteresowaniem cieszyły się potrawy kuchni włoskiej przygotowane przez klasę V, w skład której wchodziły: pizza, spaghetti, tiramisu oraz tarta. Co do potraw z pozostałych państw, to uczniowie mogli spróbować hiszpańskiej tortilli i paelli, francuskich kursantów i bagietek, angielskiej herbatki z ciasteczkami oraz polskich wyrobów wiejskich.
Po zakończeniu dnia Comeniusa uczniowie wzbogacili się o informacje na temat kultury oraz potraw krajów partnerskich. Wszyscy uczestnicy opuścili salę gimnastyczną z pełnymi brzuchami i uśmiechami na twarzy.
Opracowała Kinga Kalinowska
Powrót