Owoc w szkole


W roku szkolnym 2013/2014 w naszej szkole realizowany jest program Unii Europejskiej "Owoc w szkole". Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach. Zbadano, że ogromna ilość dzieci ma nadwagę oraz cierpi na otyłość. Według przewidywań liczba ta wciąż rośnie. Ważną rolę w zwalczaniu tego problemu może odegrać poprawa sposobu odżywiania, w szczególności spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw na osobę, jednakże większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi.

Program ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owoców i warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia. Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów.

Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:

- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo - warzywne.

Ponadto szkoły podstawowe uczestniczące w programie realizują skierowane do dzieci specjalne zajęcia o charakterze edukacyjnym dotyczące zdrowego odżywiania.
W naszej szkole zaplanowaliśmy do zrealizowania działanie pt. "Łańcuch owocowo - warzywny". Jest to działanie dwuetapowe; najpierw każda klasa w obrębie swojego oddziału zrealizowała temat związany z wybranym przez siebie owocem lub warzywem. W drugim etapie, który zaplanowaliśmy na początek czerwca odbędzie się prezentacja tym informacji podczas wspólnego spotkania połączone z degustacją. W roli głównej wystąpiła marchew, banan, pomarańcza, jabłko, winogrona oraz cytryna. Dzięki zajęciom, które realizowane są głównie w oparciu o metody aktywizujące dzieci otrzymały wiedzę w sposób przystępny i zrozumiały. Wytworem zajęć są plakaty, które zamieściliśmy na wspólnej wystawie. Wkrótce zrealizujemy drugą część spotkania, podczas której dzieci przybiorą odpowiednie barwy, będą odgrywały scenki dramowe oraz nastąpi wielka degustacja.
Poza tym działaniem każda klasa realizuje w ramach swojego programu obowiązkowe działania edukacyjne, które dotyczą prawidłowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia.



Powrót